Fars dag

Husk fars dag i år

Mor har haft sin dag i år, og nu er tiden kommet til at sætte far i centrum! Onsdag den 5. juni er det Fars dag i Danmark og dermed den perfekte anledning til at forkæle faderen i familien. Bliv inspireret af Fars dag traditioner fra andre lande og få gaveidéer til manden, der har alt!

Hvornår falder fars dag i 2022?

I Danmark er datoen for Fars dag den samme hvert år, nemlig den 5. juni. I modsætning til Mors dag er Fars dag altså ikke fastlagt ud fra ønsket om, at den skal falde på en særlig ugedag. I stedet er dagen lagt sammen med Grundlovsdag, hvilket både har fordele og ulemper i forhold til om den så er nemmere at huske. I Danmark har vi fejret Fars dag siden 1935, og med undtagelse af en kort årrække hvor dagen lå den anden søndag i november, har den 5. juni været fast tradition.

Historien bag fars dag

Traditionen om Fars dag stammer, ligesom Mors dag, fra USA. Man kunne måske foranlediges til at tænke, at Fars dag blev opfundet af en gruppe fædre, som syntes at de da også havde fortjent en særlig dag – når nu mor havde sin. Men historien er nu en helt anden!

Fars dag handler, som navnet antyder, om at hylde sin far. Og det var netop denne tanke, der lå bag, da to amerikanske kvinder i begyndelsen af 1900-tallet uafhængigt af hinanden tog initiativ til mærkedagen. Den første var Grace Golden Clayton, der fik et indtrængende ønske om at hædre og mindes fædre efter en mineulykke halvandet år forinden havde kostet mange mænd i området livet. Hun gik derfor til sin lokale præst med idéen, og den 5. juli 1908 fejrede byen Fairmont i West Virginia således verdens først kendte Fars dag.

Fars dag i 2022 og de næste 5 år frem

Da Fars dag hvert år falder den 5. juni, er det kun ugedagene, der skifter. Dette og de kommende år fejrer vi Fars dag følgende dage:

  • 2022 – søndag den 5. juni
  • 2023 – mandag den 5. juni
  • 2024 - onsdag den 5. juni (skudår)
  • 2025 – torsdag den 5. juni
  • 2026 – fredag den 5. juni