Dæk op til et sønderjysk kaffebord

Til et sønderjysk kaffebord er det de lækre kager som er fokus, og ikke den sorte kaffe. Den jyske tradition går mange år tilbage og er stadig den dag i dag populær i Sønderjylland. Få historien, opskrifterne og tips til at afholde et ægte sønderjysk kaffebord her.

Det sønderjyske kaffebord - historie

Historien om det sønderjyske kaffebord går mange årtier tilbage – vi skal faktisk tilbage til Danmarks nederlag i krigen mod Preussen i 1864. Efter nederlaget begyndte dansksindede at holde møder i diverse forsamlingshuse for at markere deres tilhørsforhold – her blev der serveret kaffe og kage. Grunden til navnet, sønderjysk kaffebord, skal ses i lyset af, at forsamlingshusene ikke have spiritusbevilling, hvilket betød at kaffen i stedet gjorde sin entré til mødet.

Kaffen gav dog anledning til, at husmødrene lavede velsmagende og indbydende kager til mødet, som selvfølgelig gik hånd i hånd med kaffen.

I 1900-tallet blev det sønderjyske kaffebord atter populært, specielt efter 2. verdenskrig, hvor det var forbudt at holde møder, men ikke et kaffebord. Dette gav anledning til, at sønderjyderne kunne mødes lovligt.

Det er ikke kun sønderjyderne som har fået øjnene op for kaffebordet. Faktisk har den tyske forfatter Siegfried Lenz skrevet en novelle med titlen ’’Sønderjysk kaffebord’’.

Den dag i dag kan du stadig opleve et overdådigt sønderjysk kaffebord – enten ved at lave de lækre kager selv eller finde et arrangement nær dig.

Vidste du?

At tyskerne forbød danskerne at holde møder, men ikke kaffebord. Dermed brugte danskerne et hul i lovgivningen, som gjorde at de kunne mødes. Heraf kommer navnet sønderjysk kaffebord.

Hvilke kager – og hvor mange?  

Den uskrevne regel siger at et sønderjysk kaffebord skal bestå af mindst 14 forskellige slags kager, som deles op i bløde, tørre og hårde kager. Det kan f.eks. være følgende:

Bløde kager

 • Boller
 • Kringle
 • Wienerbrød
 • Formkage
 • Lagkager

Tørre kager

 • Honningkage eller søsterkage
 • Sandkage med creme
 • Roulade
 • Tærter, f.eks. stribetærte, brødtærte, svesketærte med flødeskum.

Hårde kager

 • Småkager, herunder knepkager, gode råd og fedtebrød.

 

Planlægning af et kaffebord

Skal du stå for et sønderjyske kaffebord for familien eller vennerne, kræver det planlægning og at der er nok til tid at bage de forskellige kager – specielt hvis du selv skal stå for det. Det kan nemt tage 40-50 timer at bage de forskellige kager.

Nogle af kagerne kan du dog lave et par uger i forvejen og fryse dem ned indtil arrangementet skal afholdes. Det gælder f.eks. boller, kringle og søsterkage som nemt kan opbevare i fryseren. Dagen før kan du bage sandkage og lagkagebunde.

opskrifter.coop.dk kan du finde et stort udvalg af kageopskrifter til kaffebordet – f.eks. boller, sandkage og kringle

Vælger du i stedet at bede dine gæster om at medbringe nogle af kagerne, så kan du spare meget tid. Det er derfor oplagt at uddelegere mange af opgaverne, så I er flere om det. Dermed skal du primært kun planlægge de logistiske og praktiske ting til et sønderjysk kaffebord. Du bør derfor stille dig selv følgende spørgsmål, så du nemt og enkelt kan komme i gang med planlægningen:

 • Hvor mange gæster kommer til arrangementet?
 • Hvor mange kager skal der bages?
 • Har nogle af gæsterne intolerance overfor bestemte fødevarer og/eller tilsætningsstoffer?
 • Er der kager som tager lang tid at bage?
 • Hvem står for hvilke kager, hvis opgaverne deles ud blandt gæsterne?

Vidste du?

At man faktisk kan spise ’’ingenting’’ på et sønderjysk kaffebord? Ingenting er navnet på en småkage, som kaffebordet afsluttes med – for ’’ingenting’’ kan man jo altid spise.   

Find alt til det sønderjyske kaffebord hos din lokale Dagli’Brugsen

Selvom det sønderjyske kaffebord kommer fra det sydlige Jylland, så kan du stadig finde ingredienserne og den gode kaffe hos din lokale Dagli’Brugsen. Kig forbi din nærmeste Dagli’Brugsen inden den store dag. Tag også et kig på de gode varer i vores avis. Avisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.

 

FAQ om sønderjysk kaffebord

Hvad er et sønderjysk kaffebord?

Et sønderjysk kaffebord består af mange forskellige slags kager som serveres med kaffe. Kaffebordet blev populært i Sønderjylland i midten af 1900-tallet, da tyskerne forbød danskerne at holde møder, men ikke et kaffebord. Dermed brugte danskerne et hul i loven til at mødes.


Hvilke kager er der på et sønderjysk kaffebord?

Der kan være mange forskellige kager på et sønderjysk kaffebord. Det kan f.eks. være boller, kringle, lagkage og forskellige slags tærter.

 

Hvor mange kager er der på et sønderjysk kaffebord?

Et sønderjysk kaffebord består af mindst 27 kager – syv tørre, syv bløde og syv hårde kager.

 

Hvornår opstod det sønderjyske kaffebord?

Efter at Sønderjylland kom under tysk herredømme i forbindelse med nederlaget i krigen til Preussen i 1864 begyndte mange dansksindede at samles for at markere deres tilhørsforhold. Dog var det ikke tilladt at holde møder, men kun kaffebord, hvilket var begyndelsen på det sønderjyske kaffebord som vi kender i dag.