Have inspiration 

Have inspiration – find inspiration til store og små haver

Haven skal være et sted, hvor der er plads til afslapning, og hvor der ingen bekymringer skal være. Her på siden, giver vi dig råd til indretning af din have. Hvad enten du har en stor have eller en lille forhave, så finder du haveinspiration for enhver smag lige her samt gode råd til haven, som du selv kan gå i gang med.

 

Er du til en prydhave eller nyttehave?

Er du mere til det blomstrende og farvestrående, hvor alt er en fryd for øjet, eller er du til det praktiske, hvor man kan nyde af det, man dyrker? Til dig som har lidt mere plads at lege med, kan med fordel gå i gang med at lege lidt med stilen af din have.

Prydhaven er for dig, som går op i æstetik

Prydhaver stråler af farver, smukke forskellige blomster og de dejligste dufte, som er med til at tiltrække insekter, der er mere end gavnlige for dine blomster. Er du til en smuk prydhave, kan du med fordel vælge forskellige slags og forskelligfarvede blomster, som giver din have et større udtryk.

Det kan både være den romantiske have, hvor haven stråler af velduftende smukke planter i forskellige farver og former, men også den vilde have, som består af naturlige planter, som har lov til at brede sig.

Tip til prydhaven: Få større og flottere blomster med organisk gødning.

Nyttehaven er for dig, som elsker at spise af haven

Nyttehaver stråler af spiselige bær og planter, og rummer kun hygge og afslapning. I en nyttehave kan du plante alt, hvad hjertet begærer. Der er et væld af lækre bærbuske, som du kan vælge imellem.

Der er både ribs, brombær, hindbær, tyttebær, jordbær og mange flere. Du kan også vælge imellem mange forskellige basisgrønsager til din nyttehave. Det kan være kartoffel, gulerod, kål og flere, som passer rigtig godt til klimaet herhjemme.

Tip til nyttehaven: Skal du plante frugttræer, så plant dem først, da det tager længere tid, før de giver noget. Herefter kan du planter dine bærbuske.

Have inspiration til små haver

Er du så heldig at have enten en rækkehushave, parcelhushave eller kolonihave – mange har små haver, og man kan faktisk godt have plads til både blomster, bær og et hyggeområde i små haver. Med en mindre have er det en fordel at plante i farver af mindre omfang, og leg gerne lidt med forskellige små træer. Vælg et par farver, og gå med det.

Derudover kan du plante i krukker, da de nemt og hurtigt kan flyttes rundt. Du kan også give din have flot liv med plantekasser med både farverige blomster og krydderurter.

 

Tip til små haver: Minimer græsplænen og gør plads til bede.

Lad haven blomstre og spar på kræf terne

Vil du gerne spare tid, men samtidig få en naturligvenlig have, så kan du med fordel lade plænen og blomsterne vokse. Den vilde have, som den også kaldes, rummer et naturligt forekommende planter, som giver haven til at gro vildt. Nogen vil mene at det vil skabe kaos og rigtig meget ukrudt – men en vild have kræver faktisk også vedligeholdelse og planlægning som andre haver.


Planterne behøver dog ikke forekomme naturligt i området, så længe de kan klare sig under de vilkår som området er i. Det betyder også, at du ikke skal bruge produkter som f.eks. bekæmper ukrudt eller giver gødning. Allerede her kan du spare på kræfterne.

Udover, så er der også flere fordele ved en vild have, f.eks.

 • En have, som kræver minimal, eller meget lidt vedligeholdelse
 • Tiltrække nytteinsekter, så du kan plante nektar- og pollenrige planter
 • Plantning

Stenbedsplanter giver haven liv året rundt

Stenbedsplanter er derfor en oplagt idé at plante, hvis du ønsker at holde liv i haven året rundt. Grunden til dette er at stenbedsplanter lever hele deres liv under åben himmel. Derfor er de hårdføre overfor frostvejr, blæsevejr og andre typer som forekommer i det danske klima.

Du kan med fordel kombinere forskellige arter af stenbedsplanter, da det giver en farverig forekomst af stenbedsplanter. Det viser sig specielt i blomstringsperioden. Typer af stenbedsplanter kan f.eks. være:

 • Stenbræk
 • Bidende stenurt
 • Blåpude
 • Lyngfloks
 • Engelsk græs

Udenfor blomstringstiden holder stenbedsplanterne deres friske og flotte udseende med deres løv. Dermed er det ikke kun i blomstringstiden du har gavn af disse.

FAQ om inspiration til haven

Hvad er en prydhave?

En prydhave består af smukke og farverige blomster som er med til at tiltrække insekter og dermed bevarer havens økosystem. En prydhave kan både danne rammerne for en
romantisk have, men også den vilde have.

Hvad er nyttehave?

En nyttehave består af spiselige bær og planter, samtidig med at der er plads til afslapning. Mange bruger nyttehaver til at beplante diverse basisgrønsager, bærbuske eller krydderurter.

Hvordan indretter man en lille have?

Som ejer af en lille have kan du med fordel plante små træer eller blomster, så du nemt kan flytte rundt på planterne.

Hvilke typer af stenbedsplanter findes der?

Der findes forskellige typer af stenbedsplanter, som du kan plante i haven. Disse er:

 • Stenbræk
 • Bidende stenurt
 • Blåpude
 • Lyngfloks
 • Engelsk græs

Åbningstider i din lokale Dagli’Brugsen

Er det tid til at give haven nyt liv med blomster og bær? Så gå på opdagelse i Dagli’Brugsens tilbudsavis, hvor vi altid har gode varer til dig. Hvad enten du er på udkig efter nye frø, blomster eller en lækker frokost til nydelse i haven, så er det til at finde i Dagli’Brugsen. Tilbudsavisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.

Find åbningstider i din lokale Dagli’Brugsen her.