Alt du skal vide om kobberbryllup    

Med de høje skilsmisserater i Danmark er der ikke nær så mange par, som for bare 30 år siden, der får anledning til at fejre diverse bryllupstraditioner og -milepæle. Hvis et par får muligheden for at fejre deres kobberbryllup, betyder det, at de har været gift i 12,5 år.

Et kobberbryllup er den perfekte anledning til at samle venner og familie, og til at få et tilbageblik på hvad parret har oplevet sammen. Et kobberbryllup er et af livets store fester, og ligeledes som ved et bryllup, er der en masse traditioner.

Kobberbryllup traditioner  

Det vigtigste ved et kobberbryllup er at parret er i centrum, og at de ikke står for forberedelsen til kobberbrylluppet. Det vil sige at det er gæsterne selv, eller arrangøren, der medbringer morgenmad, kaffe, æresport og sanghæfter.

Vidste du?

Når et par har været gift i 75 år, kan de fejre atombryllup. Det er der ikke mange der kan prale med!

Parret skal hyldes med en æresport  

En af de store kobberbryllup traditioner er en æresport. Æresporten har tradition for at blive lavet af parrets børn, nære venner eller familie. Æresporten bliver som regel placeret op foran hoveddøren til parrets hjem.

I og med at et kobberbryllup er den første milepæl af de tre store bryllupstraditioner (kobber-, sølv- og guldbryllup), er det en tradition, at æresporten skal være halvt så stor i forhold til et sølv- eller guldbryllup.

Forberedelsesliste til æresporten:

  • Hvem skal lave æresporten?
  • Hvornår skal æresporten sættes op?
  • Hvad for et materiale skal skelettet være i?
  • Hvilke symbol skal der være på æresporten?
  • Hvad for et materiale skal pynten være af?
  • Hvor stor skal æresporten være?

Der skal synges til et kobberbryllup

Det er en af kobberbryllup traditionerne, at parret vækkes ved 7-tiden om morgenen med sang og højt humør. Nogle vælger at vække parret med såkaldt grydelågsrabalder, før de begynder at synge for parret. Herefter vil der som regel være åbent hus hos parret for venner og familie.

De klassiske sange er de samme som ved et sølv- og guldbryllup. Det er sangene; ”Det er så yndigt at følges ad” og ”I østen stiger solen op”. Mange vælger endda at hyre musikere for at gøre oplevelsen for parret endnu større. 

Vidste du?

Traditionen for et sølvbryllup stammer fra Holland, men kobberbryllup traditionen er en dansk skik fra starten af 1900-tallet, der kun bliver fejret i de skandinaviske lande.

Skal du arrangere et kobberbryllup? 

Hvis du kender et par der snart kan fejre, at de har været gift i 12,5 år, kan du være med til at gøre deres kobberbryllup til noget helt særligt. Inden du som arrangør vælger at fejre parret, er der nogle overvejelser du bør gøre dig, da det ikke er alle der ønsker at blive fejret.

Få en indikator fra parret

Du skal sørge for at gøre parret bevidste om, at de snart har kobberbryllup. Det kan lyde sært, da en fejring af et kobberbryllup ofte er en overraskelse, men det kan give en indikator på, om parret overhovedet ønsker at blive fejret.

Du kan alternativt invitere dig selv på morgenmad. Derved vil parret være bevidste om at der i hvert fald kommer én gæst. På den måde får de muligheden for at klargøre deres hjem til gæster – dog uden at vide der kommer flere venner og familiemedlemmer.   

Intet par, intet kobberbryllup

Før du står foran parrets dør en tidlig morgen med deres venner, familie, et band du har hyret og en æresport, skal du selvfølgelig være sikker på, at parret er på adressen. Det kan lyde indlysende, men forvent ikke, at parret er hjemme eller har lyst til at fejre dagen, hvilket selvfølgelig skal respekteres.

Held og lykke med det hele!

FAQ om kobberbryllup

Hvad er et kobberbryllup?

Et ægtepar har kobberbryllup når de har været gift i 12 år og 6 måneder. Traditionen er en dansk skik fra starten af 1900-tallet og stadig bliver fejret den dag i dag.

Hvordan fejres et kobberbryllup?

Et kobberbryllup kan fejres som et festligt arrangement med venner og familie.

Hvilke traditioner er der til et kobberbryllup?

Traditionen tro, så er det parret som er i centrum. Det betyder at de ikke skal stå for forberedelsen til kobberbrylluppet. Det er derimod gæsterne som sørger for alt det praktiske og planlægningen.

Hvornår starter et kobberbryllup?

Et kobberbryllup starter ved 7-tiden, hvor parret bliver vækket med morgensang og godt humør. Dernæst vil parret have åbent hus for venner og familie.

Hvad giver man i gave til et kobberbryllup?

En gave til et kobberbryllup skal som udgangspunkt være noget personligt, unik eller noget som parret godt kan lide. Det kan være alt fra en skulptur i kobber, ting til deres hjem eller en oplevelse de vil blive glade for.

Hvad synger man til et kobberbryllup?

De klassiske sange som kendes ved et bryllup, bliver har sunget til et kobberbryllup. Det er f.eks. ’’Det er så yndigt at følges ad’’, ’’I Østen stiger solen op’’ og ’’Du som har tændt millioner af stjerner’’. Ofte er sangene suppleret med musik for at gøre oplevelsen større.

Hvad spiser man til et kobberbryllup?

Til kobberbrylluppet er det almindeligt at servere morgenmad eller frokost – alt afhængig hvornår I dukker op hos parret.

Hvad drikker man til et kobberbryllup?

Du kan både servere alkohol og ikke-alkoholiske drikke til kobberbrylluppet.

Hvad skriver man i et kort til kobberbryllup?

Det er vigtigt at du skriver en unik og personlig hilsen til dem som har kobberbryllup. Dertil kan du gratulere med kobberbrylluppet.

Find din nærmeste Dagli’Brugsen

Skal du nå at handle til et kobberbryllup? Så find din nærmeste Dagli’Brugsen her, og se de gode varer i vores avis. Avisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.