Peber-tradition til 30-års fødselsdag

I Danmark har vi mange sjove og anderledes traditioner, der ikke findes i udlandet. Ofte kan traditionerne virke lidt fjollede, men mange af dem bunder faktisk i skikke fra gamle tider. En af dem – pebertraditionen - udføres i sammenfald med unge ugifte mænd og kvinders start på 30’erne. Her finder du historien og får tips, tricks og gode råd til, hvordan du fejrer en 30-års fødselsdag med peber.

Historien om pebertraditionen

Navnet pebersvend menes at stamme fra 1500-tallet, hvor det blev brugt om handelsfolk, der havde travlt med at rejse og lave forretninger. Krydderier, særligt peber, var en meget værdifuld handelsvare, der havde stor betydning for handelsfolk dengang. De var ofte væk i længere tid, når de befandt sig rundt omkring i landets havne og landeveje. Deres travle og lidt atypiske liv resulterede i, at handelsfolkene ikke var blevet gift ved 30-årsalderen, hvilket ikke var normalt dengang.
Med tiden blev navnet en fælles betegnelse, der ikke kun dækkede handelsfolk, men alle ”ældre” ugifte mænd, og den betegnelse har hængt ved.

Pebermø 30 år

Omkring 1700-tallet udviklede begrebet pebermø sig, det var en betegnelse for ugifte kvinder, der ligeledes havde nået 30-års alderen. Det var mindre normalt, at kvinder var ugifte i 30-års alderen, og det var ikke velset af familien eller lokalsamfundet. I dag fejrer nogle venner og veninder, når en ugift kvinde bliver pebermø, og der er masser af gode idéer til, hvordan du kan stable en sjov fest på benene. 

Pebertraditionen i dag

Som navnet pebersvend klart indikerer, er traditionen og festen præget af drillerier med peber. Den mest udbredte og typiske tradition er, at vennerne til fødselaren laver en stor skulptur ud af genbrugsvarer og skrald. Skulpturen forestiller som regel en peberkværn, men også andre sjove emner såsom drikkevarer eller køretøjer, bruges som modeller. Skulpturen stilles i pebersvendens indkørsel eller have og bliver stående der i en uges tid eller to.

Peber til fødselaren

Udover store og ofte originale skulpturer er der også tradition for, at pebersvenden ”får peber” og overhældes med stødt peber af venner og familie. Peber til fødselaren kan gives på mange måder. Nogle vælger at binde personen fast til et træ og kaste direkte fra posen, mens andre finder mere på mere fjollede løsninger og bruger støvsugere eller løvblæsere.

Vidste du?

Pebersvend og pebermø er som bekendt betegnelser, der bruges om ugifte mænd og kvinder, når de fylder 30 år. Men faktisk er du kun berettiget til titlen, såfremt du ikke er tidligere gift. Det er altså kun dem, som hverken er tidligere eller nuværende ægtefæller, der ifølge traditionen skal fejres med peber.

Pebertradition sikkerhed

Selvom både festen for fødselaren og selve pebertraditionen næsten altid er sjov og fyldt med mindeværdige øjeblikke, er det vigtigt at huske sikkerheden, når der skal gives peber. Det kan være ganske ubehageligt og i nogle tilfælde også farligt at få peber i øjnene eller luftvejene. Sørg derfor altid for, at pebersvenden eller pebermøen er iført sikkerhedsudstyr, der passer til lejligheden. Sikkerhedsudstyret kan eksempelvis bestå af et par tætsiddende beskyttelsesbriller og en støvmaske, der dækker både næse og mund.

Find alt til pebertraditionen hos din lokale Dagli’Brugsen

Uanset om du mangler pynt til festen, ingredienser til kagen eller stødt peber til 30-års fødselaren, finder du alt til den gode og mindeværdige fest i Dagli’Brugsen. Kig forbi din nærmeste Dagli’Brugsen og find masser af gode varer.

FAQ om peber til 30-års fødselsdag

Hvorfor giver man peber til 30-års fødselsdage?

Hvis ens venner er traditionen tro, får man kun peber, hvis man på sin 30-års fødselsdag er ugift. Skikken er en gammel tradition, der har sin oprindelse i 1500-tallet, hvor ugifte mænd blev kaldt pebersvende.

Hvor meget peber skal man bruge?

En lille håndfuld per gæst vil ofte være nok, men det afhænger selvfølgelig af vennegruppen. Nogle vælger at tage traditionen et skridt videre og fylde peber i støvsugerposer eller løvblæsere.

Er det farligt at give peber?

Så længe pebersvenden eller pebermøen er ordentligt beskyttet med sikkerhedsbriller og støvmaske, plejer pebertraditionen ikke at være farlig.

Hvordan bygger man en skulptur til pebertraditionen?
Den mest almindelige skulptur er en peberkværn, der ofte er bygget af gamle olietønder og genbrugsvarer.