Fødselsdag

Hurra hurra – nu er det tid til fødselsdag 

Fødselsdagen er den dag i året, hvor en person er født, og dagen fejres traditionelt de fleste steder verden over - men hvorfor fejrer vi egentlig fødselsdag? Og hvorfor fylder vi en lagkage med lys i anledningen? 

Få svar på alle de spørgsmål du har om fødselsdage her! 

Hvorfor fejrer vi fødselsdag? 

Danskerne begyndte først at fejre fødselsdage efter reformationen i år 1536, hvor vi blev protestanter. Før det, var danskerne katolikker og fejrede i stedet navnedage. Dengang var stort set hver dag i året tildelt en bestemt helgen – de der var opkaldt efter den helgen, blev fejret. På ens navnedag modtog man et bindebrev. Bindebrevet indeholdt en gåde, der skulle løses. Hvis man ikke kunne løse gåden, skulle man give afsenderen en lille gave. 

Efter reformationen i 1536, ville danskerne ikke længere forbindes med de katolske helgener. Derfor blev fødselsdagen en erstatning for navnedagen. Fødselsdagen blev bragt til Danmark fra Tyskland af den danske kongefamilie – dengang blev fødselsdagen kaldt for geburtstag på grund af det tyske. 

I starten blev fødselsdage ikke fejret af andre end kongefamilien og de adelige – de var de eneste, der havde en forbindelse til Tyskland. Men i begyndelsen af 1800-tallet bredte fødselsdagstraditionen sig til resten af befolkningen. Man begyndte derfor at fejre fødselsdagsfester for at familien kunne samles. 

På landet var man ikke helt så gode til at holde styr på datoer, og mange vidste derfor ikke hvornår de var født. Man brugte derfor mærkedage som fx jul, Sankt Hans og påske som pejlemærker for, hvornår man cirka var født. 

Efterhånden som man har fået styr på datoerne og fødselsdagsfester er blevet hverdag for hele befolkningen, har der været tradition for, at fejre runde fødselsdage i stor stil. 

Når vi fejrer de runde fødselsdage 

Når man fylder rundt, har man rundet et hjørne, og derfor skal man have lidt ekstra opmærksomhed. Man er trods alt blevet et helt årti ældre. De runde fødselsdage fejres ofte med en større fest i et forsamlingshus, et telt eller på en restaurant – og der skal endelig ikke mangle en flot kage med lys i. 

Hvorfor er der lys i kagen? 

De fleste forbinder en fødselsdagsfest med en lækker lagkage med lys i. Men det har langt fra altid været en dansk tradition. Traditionen kom først til Danmark omkring 1900- tallet, hvor ugebladene bragte nogle billeder fra USA af en kage med lys i. 

Lyset i kagen symboliserede liv og fordi lyset var et symbol for liv, skulle man passe på at det ikke gik ud, for det kunne betyde død og ulykke. Hvis man derimod selv pustede lyset ud, så måtte man ønske. Den lækre fødselsdagskage med lys er bare én af mange traditioner til fødselsdagsfesten.