Granitbryllup – alt du skal vide

Størst af alt er kærlighed, den tåler alt og varer ved. Sådan skriver Anne Linnet. Granitbrylluppet er et bevis på dette. Granitbryllup er det bryllupsjubilæum, der fejres, når et ægtepar har været gift i 90 år. 90 år er lang tid, og et par der har været sammen så længe er en inspiration for alle par. Det er en uhyre sjælden begivenhed, hvilket også er med til vise, hvorfor det er værd at markere, at parrets kærlighed har stået distancen og varet ved i 90 år.

Hvordan fejrer man et granitbryllup?

Så vidt det vides, er der ikke noget dansk par endnu der har opnået granitbryllup, og derfor er ikke nogen opskrift på hvordan man fejrer granitbryllup. Men i takt med, at danskerne bliver ældre, så bliver sandsynligheden for, at et par kommer til at opnå granitbryllup større.

Når man skal planlægge et eventuelt granitbryllup, så er det vigtigt at tage parrets alder med i overvejelserne. Et par der kan fejre granitbryllup vil også have rundet 100 år, og det er derfor ikke sikkert, at energien er der til den helt store fejring. Derudover er det også vigtigt at have in mente, at parret grundet alderen med al sandsynlighed er på plejehjem. Men en fejring af jubilæet på granitbrudeparrets præmisser, kan med høj sandsynlighed sprede glæde i hele familien. En idé kunne dog være at arrangere fejringen sammen med brudeparret.

Gaver til granitbrylluppet

Der er ikke nogen traditioner for et tema over gaver i forbindelse med granitbryllup. Ved nogle jubilæer, som sølvbryllup, har nogle en tradition for at give gaver i det materiale som jubilæet har navn efter. Men brudeparrets alder taget i betragtning, så kan det tænkes, at de hellere vil have en oplevelse med familien, eller et billede sammen med eventuelle efterkommere.

Mad til granitbrylluppet

Der er ikke nogen traditioner for ting der spises i forbindelse et granitbryllup, dette giver stor frihed til selv at vælge. Men hvis man tager brudeparrets alder in mente, så vil et morgenbord nok være et bedre valg end en middag om aftenen, da ældre mennesker ofte har størst energi om morgenen.

Sange til granitbrylluppet

Der er ikke nogen egentlig sangtradition forbundet med fejringen af granitbryllup. Men da vi i Danmark er glade for at synge når vi er sammen, hvis man ikke ønsker at skrive en lejlighedssang, så kan man jo altid selv vælge en passende sang. Der er et stort udvalg af sange i højskolesangbogen, men nogle eksempler på sange kunne være:

  • Det er så yndigt at følges ad
  • Størst af alt er kærlighed
  • I skoven skulle være gilde

Find din nærmeste Dagli’Brugsen og bliv klar til granitbrylluppet. 

Planlægger du en granitbryllupsdag for nogen, så kom ned i din lokale Dagli’Brugsen og find dine varer til festen, eller bliv inspireret i vores avis. Avisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.

FAQ om granitbryllupper

Hvad er et Granitbryllup?

Granitbryllup er bryllupsjubilæet, der kan fejres, når ægteparret har været gift i 90 år.

Hvordan fejrer man et granitbryllup?

Da granitbryllup er en så sjælden begivenhed, som det er, gør, at der ikke en nogen rettesnor for, hvordan man traditionelt markerer det. Grundet parrets høje alder kan du med fordel arrangere det sammen med parret for at sikre, at parret også kan være med.

Hvem holder granitbryllup?

Når et ægtepar har været gift i 90 år, så får de muligheden for at fejre granitbryllupsdag.

Hvor meget skal der planlægges til granitbryllup?

Det er op til de enkelte, hvordan de ønsker at markere det, da der ikke er nogen egentlig tradition for det. Men da det nok ikke er en kæmpe fest der afholdes, så er det begrænset hvad der skal planlægges.

Laver man en æresport til granitbryllup?

Nej, æresport bliver traditionelt kun brugt ved guld-, sølv og kobberbryllup. Dertil kommer, at hvis brudeparret bor på plejehjem, vil det være svært at opstille en æresport på et plejehjem.

Hvad giver man i gave til granitbryllup?

Der er som sådan ikke nogen traditioner forbundet med gaver i forbindelse med granitbryllup, men oplevelser med familien eller et billede med eventuelle efterkommere kan blive værdsat mere for brudeparret.

Synges der til granitbryllup?

Da der ikke er en egentlig sangtradition ved fejring af granitbryllup. Alligevel kan det være hyggeligt at synge en god sang. Det kunne eksempelvis være:

  • Det er så yndigt at følges ad
  • Størst af alt er kærlighed
  • I skoven skulle være gilde