Alt hvad du skal vide om et sølvbryllup

At gå 25 år sammen i tykt og tyndt skal selvfølgelig fejres – hvilket man gør med et sølvbryllup.

Sølvbryllup er blot en af livets store fester og er den perfekte anledning til at samle familie og venner. Tidligt om morgenen opsættes æresporten, som blot er én af mange sølvbryllupstraditioner på denne store dag. Det er en dag med et tilbageblik på 25 års ægteskab.

 

Traditioner til et sølvbryllup

Der findes forskellige traditioner til et sølvbryllup. Den vigtigste må siges at være forberedelsen, som gæsterne skal planlægge. Til et sølvbryllup er ægteparret i centrum, og dermed er det gæsterne som skal starte sølvbryllupsfesten. Det vil sige, at det også er gæsterne som medbringer æresport, morgenmad, kaffe, sanghæfter og med mere.

Vidste du?


Sølvbryllupstraditionen kom til Danmark fra Holland i 1800-tallet via vores naboland, Tyskland. Herefter var det borgerskabet i Danmark de første til at tage den nye tradition til sig.

Sange og sølvbryllup

Når sølvbrudeparret står under æresporten, skal de fremmødte selvfølgelig synge for dem.  Det er ofte de klassiske sange som man også synger til et guld- eller kobberbryllup, hvilket er følgende:

  • I østen siger solen op
  • Det er så yndigt at følges ad
  • Katinka, Katinka luk vinduet op

Efter den lille sangceremoni inviteres de fremmødte inden for til morgenmad og hygge.

Sølvbryllupsmorgenmad

Fejringen af sølvbrylluppet indledes med morgenmad eller en anden form for morgenmadstraktement til gæsterne og parret. Det kan f.eks. bestå af friskbagte boller, rugbrød, frugt, pålæg, skiveskåret pålæg og ost.

Til morgenbordet skal der selvfølgelig pyntes op. Bestik til morgenmaden og den tilhørende bordpynt kan være i en flot sølvfarve. Samme farve kan de oppusterede balloner, champagneglas og kaffeservietter også være i.

Vidste du?


Der er mange ting at forhold sig til, når et sølvbryllup skal arrangeres. Det er derfor en god idé at lave en huskeliste inden den store dag. Så har du styr på gæsterne, morgenmaden, og hvem der skal stå for hvad. 

Sølvbryllupsfesten om aften

Modsat et bryllup er der ikke tradition for særlig påklædning for parret, der er omdrejningspunktet på denne skønne dag og den tilhørende fest. Parret og de tilhørende gæster kan derfor nøjes med festlig påklædning.

Dog er der stadig nogle få traditioner, når det gælder bordplan og aftenens program. Sølvbryllupsparret sidder sammen med den nærmeste familie, hvor bruden sidder til højre for gommen. Parret er flankeret af deres børn, hvor de ældste sidder tættest på parret. Til stede ved højbordet er også parets forældre.

Til aftens festivitas hører der selvfølgelig taler og eventuelle festsange til. Det kan derfor være en god idé at hyre en toastmaster for at holde styr på aftenens program. I forhold til et bryllup, så er der ingen regler for, i hvilken rækkefølge talerne skal ske i.

Det er dog naturligt at det enten er gommen, bruden eller en af børnene, der starter med en tale. Samtidig er det almindeligt, at der ikke bliver holdt taler, mens der serveres og under hovedretten – det er en uskik.

Find din nærmeste Dagli’Brugsen og bliv klar til sølvbrylluppet. 

Skal du gøre klar til et sølvbryllup? Eller stå for morgenmaden, blomsterne eller festlighederne om aften? Så kig forbi din nærmeste Dagli’Brugsen inden den store dag. Tag også et kig på de gode varer i vores avis. Avisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.

FAQ om sølvbryllup

Hvad er et sølvbryllup?

Når man har været gift i 25 år, fejres dette med et sølvbryllup. Om morgen vækkes sølvbryllupsparret med æresport, sang og morgenmad. Om aftenen fejres dette med musik, mad og taler. Det er en festdag til ære for parret, der har været gift i to et halvt årti.

Hvornår har man sølvbryllup?

Man kan fejre sølvbryllup, når man har været gift i 25 år.

Hvordan laver man en æresport til sølvbryllup?

En æresport kan bygges med træ, jern og tov samtidig med den personliggøres med minder om ægteparret og blomster. Hertil pynt i sølvfarver.

Hvor mange holder sølvbryllup?

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik kunne 18.700 par fejre sølvbryllup i 2019.  

Hvorfor er sølvbryllup altid en tirsdag?
Givet at de fleste bryllupper foregår en lørdag, så betyder det, at sølvbrylluppet foregår en tirsdag morgen – i skudår vil det være onsdag morgen. Der kan selvfølgelig være undtagelser fra dette.  

Hvad skriver man i et kort til et sølvbryllup?
Du kan både gøre det enkelt og kreativt, når du skal skrive en tekst i kortet til sølvbryllup. Det er derfor helt oplagt at skrive dato, tidspunkt og eventuelle andre bemærkninger, som modtageren bør vide. Har du teksten klar, men ikke kortet?

Hos Dagli’Brugsen kan du finde et stort udvalg af kort, der kan bruges til et sølvbryllup.

Hvad giver man til et sølvbryllup?
Det er oplagt at give en personlig gave til ægteparret, hvor der bl.a. indgår video, billeder eller gode citater om dem. Måske noget af sølv?

Hvad synger man til et sølvbryllup?
Det er ofte de klassiske sange, man synger til et sølvbryllup. Det kan f.eks. være:

  • I østen siger solen op
  • Det er så yndigt at følges ad
  • Katinka, Katinka luk vinduet op